2018-11-20 10:09:02• hírek • Bede Emőke

Szatmári csapat hódította el az 1000 eurós fődíjat

Az elmúlt hétvégén zajlott Szatmárnémetiben a Rotaract Club által szervezett, RotaHack nevet viselő informatikai verseny, melynek során a bátor jelentkezőknek 24 óra alatt egy Android vagy iOS rendszeren futó alkalmazást kellett fejleszteni. A tét pedig nem volt kicsi, a nyeremények összértéke ugyanis meghaladta a 2200 eurót is.

Természetesen nem egy akármilyen mobilaplikáció megvalósítása volt a verseny célja, ugyanis az elsődleges követelmény az volt, hogy az alkalmazás a város közösségének hasznára váljon. Az izgalmas verseny és a még izgalmasabb prezentációk után egy háromtagú zsűri értékelte az elkészült „műveket”.
 

A döntés értelmében első helyen végzett, és ezzel az 1000 eurós fődíjat is elhódította a POST Macode néven induló csapat, melyet két szatmári fiatalember alkotott. Az önmagukat csak Misu&Andy néven bemutató srácok a Kolozsvári Műszaki Egyetem negyedéves hallgatói, és a maximális 100 pontból sikerült 80-at összegyűjteniük. A zsűrit egy olyan különleges alkalmazással lepték meg, melynek segítségével a felhasználók művészeti galériákat hozhatnak létre a virtuális térben, valamint építkezési és restaurációs folyamatokat lehet tudnak vele szimulálni.



Második helyen a ByteGuru végzett. A Kolozs megyéből érkező, Beni és Mihai alkotta csapatról tudni érdemes, hogy a tavalyi évben első helyen végeztek, idén azonban 2 ponttal elmaradtak a nyertesek mögött. A kolozsvári fiatalemberek egy chatbotot alkottak, azaz egy olyan szolgáltatást, mely automatikusan és azonnal képes a felhasználók által küldött üzenetekre reagálni. Hogy miként tudja ezt használni egy város? Nos, az alkalmazás képes válaszolni a különféle turisztikai látványosságokkal feltett kérdésekre azonnal felelni, éttermet ajánlani a turisták számára, de akár el is kalauzolja a felhasználót egyik helyszínről a másikra. Teljesítményükkel sikerült a dobogó második fokára állni, ezzel pedig 750 eurót bezsebelni.



A harmadik helyre befutó Nume.apk nevű csapat is hasonlóan érdekes alkalmazást készített. Az 500 euróval díjazott applikáció bármelyik esemény plakátját képes életre hívni, megjelenítve a programmal kapcsolatban készített bemutató videót. Emellett a buszmegállókban elhelyezett kódokat beszkennelve a járatokról is hasznos információkat közöl az alkalmazás, pl. hogy hány percet kell még várni a busz érkezésére. Az Alex és Iulia alkotta csapat különlegessége nem csak abban áll, hogy sikerült magukat felküzdeniük a harmadik helyre, hanem abban is, hogy a verseny egyetlen női versenyzője is a Nume.apk tagja. 



Ezek voltak a dobogós alkotások, azonban érdemes megjegyezni, hogy a dícséretes 6-ik helyre ugyancsak egy szatmári csapat, a 133t t34m került, melynek két tagja még csak nem is egyetemista, hanem a Mihai Eminescu Főgimnázium diákjai. Eredményes volt tehát városunk informatikai tehetségei számára a hétvége, van, kikre büszkének lennünk.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: